We zijn alweer een tijdje uit de lockdown, maar veel mensen hebben inmiddels een alternatief voor de sportschool bedacht. Waar de één zich goed red met een rondje hardlopen in de buitenlucht, heeft de andere een complete thuis sportschool ingericht, Belangrijkste in het algemeen is om je training uitdagend te houden. In deze blog geven we tips en trics om dit vol te houden.

De lat

Leg de lat altijd op zń hoogt. Dit is een uitspraak welke in de sportwereld goed van pas komt. Dit geldt niet alleen voor professionele sporters maar ook voor amateur sporters. Wanneer de de lat altijd spiegelt aan de situatie en jouw conditie op dat moment, houd je je training uitdagend voor jezelf. Je kunt hierbij kijken naar je hartslag maar ook naar de maximale spierbelasting. Tevens is het belangrijk je doelen goed te bekijken. Wanneer je vooral als doel hebt om sterker te worden, dan kun je nog een rondje extra hardlopen maar dit zal weinig bijdragen. Wanneer je het lastig vind zelf te bepalen hoe hoog jouw lat ligt dat kun je hulp vragen aan een professional om je te adviseren voor een bepaalde periode. Na verloop van tijd zul je je doelen moeten bijstellen. Dat is juist de clou van dit hele gebeuren.

De manier

Wanneer je al maanden lang push ups doet of het zelfde rondje in je wijk loopt, dat zal de verveling toeslaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar een andere route of doe eens een andere oefening. Wanneer je het makkelijker vind om met apparatuur te trainen, begin dat klein. Het is in die zin niet voor iedereen weggelegd om direct een crosstrainer aan te schaffen. Ten eerste moet je hier de ruimte voor hebben, ten tweede kost het een hoop geld. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een stoelfiets of een paar losse gewichten. Op deze manier kun je gaandeweg ontdekken wat je nog meer nodig hebt.

Mensen

Om  je training uitdagend te houden kan het soms helpen om samen met andere mensen te trainen. Ga eens samen een rondje fietsen of vraag je vriend of vriendin om eens een workout mee te doen bij je thuis. Wanneer je andere mensen ook zien werken, kan dit motiverend werken. Tevens is het een stuk gezelliger. Wanneer je geen mensen om je heen hebt die je geschikt lijken om met jou mee te doen, dan kun je je ook opgeven bij een sportschool. Het voordeel is dat hier altijd andere mensen zijn en dat je je eventueel kunt opgeven voor een groepsles. Het nadeel is dat het groepsniveau anders kan zijn dan dat op dat moment bij jouw past. Het is wat dat betreft altijd een overweging wat bij jou het beste aansluit.